Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медведев започва обиколка в Азербайджан и Армения

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският премиер Дмитрий Медведев започва обиколка в Азербайджан и Армения като част от усилията на Москва за намиране на решение на кризата в района на Нагорни Карабах.

Медведев заминава за Ереван, където ще се срещне с арменския президент и премиер Серж Саркисян и Овик Абрамян. Утре той ще отпътува за Азербайджан, където ще бъде приет и от тамошните лидери Илхам Алиев и Артур Расизаде.

В същото време в Азербайджан ден по-рано от планираното пристигна руският външен министър Сергей Лавров, който снощи разговаря с президента Алиев. Срещата в Баку,  по време на която руският първи дипломат подробно обсъди ситуацията около конфликта, продължи няколко часа. Лавров ще остане в азерската столица, тъй като там днес започна тристранна среща на външните министри на Азербайджан, Иран и Русия.

Москва е загрижена от възобновяването на конфликта между Азербайджан и Нагорни Карабах. Руската страна се въздържа от резки изказвания, като подкрепя връщането към масата на преговорите в духа на споразуменията от1994 година. Москва обаче  разкритикува изявлението на турския президент Реджеп Ердоган, според когото  тя е част от конфликта в Закавказието, и  определи думите му като допълнителна пречка в намирането на мирно решение в региона.

В руската дипломатическа офанзива още от самото начало се включи и президентът Владимир Путин, който проведе серия от телефонни разговори с държавните лидери на Азербайджан и Армения и на два пъти отправи призив за прекратяване на военните действия.

Противопоставянето започна с референдума от 1988 година, когато местното арменско население в Нагорно-карабахския район в бившата Азербайджанска ССР изяви желанието си да се присъедини към Армения. След това в периода 1992-1994 година избухна военен конфликт.  Азербайджан загуби контрола над района и прилежащите му седем области. Нагорни Карабах обяви едностранно независимост,  Баку настоява за връщане на териториалната си цялост, възприемайки областта като "окупирана", а Армения подкрепя властите в Степанакерт.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44