Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма конфликт в здравеопазването, но лекарите бягат от контрола, смята премиерът

Снимка: БГНЕС

Зад протестите на лекарите стоят интересите на тези, които не желаят да има ефективен контрол върху изразходването на парите в здравната система. Това обяви на брифинг в Сандански премиерът Бойко Борисов, който присъства на откриването на ранно християнски археологически парк.

Според министър-председателя конфликт между здравното министерство, Здравната каса и лекарското съсловие няма: 

Поне моето впечатление е, че повече бягат от контрола, който искаме да сложим по дейностите, защото хилядите лекари и медицински работници искат и по-добро възнаграждение. То може да дойде, като се спестяват пари от тези, които по един или друг начин източват болници, каси и всичко останало. 

Пръстовият идентификатор не е просто част от реформата, а ключов момент за контрол върху средствата, изразходвани за здраве, каза премиерът и даде аналогичен пример със съпротивата в парламента при въвеждането на персонален идентификатор за гласуване: 

Имаше същата съпротива в българския парламент. Вие самите като журналисти давахте почти всеки ден как се гласува с чужди карти. 

Въпреки че застана зад здравната реформа, Борисов не освободи от отговорност министър Петър Москов:

От тук нататък всичко е в ръцете на министър Москов и аз се надявам той да съумее да обясни всяко свое действие, всяка своя наредба. Той е диалогичен човек. Ако беше лесна реформата, Радан Кънев щеше да стои в управлението.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44