Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС очаква решение от Холандия дали ще одобри или не ратифицирането на споразумението с Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Европейският съюз очаква решение от управляващите в Холандия дали ще одобри или не ратифицирането на споразумението с Украйна за асоцииране и свободна търговия.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер е натъжен от отрицателния резултат на референдума в Холандия, съобщи неговият говорител Маргаритис Схинас. Той допълни, че споразумението вече частично се прилага и това няма да се промени заради референдума:

Това е консултативен референдум. Сега единствено и само от правителството на Холандия зависи да направи анализ и да реши какви действия да предприеме.

От 1-ви януари Споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна, което включва задълбочена и всеобхватна зона за свободна търговия, се прилага частично. За да влезе окончателно в сила обаче е нужна ратификация от парламентите на всички 28 държави-членки на ЕС.

27 вече го направиха, но не и Холандия. Споразумението стана повод за масовите протести в Киев през 2014 г. и свалянето на президента Виктор Янукович, който отказа да го приеме. Русия твърдо се обяви против икономическото сближаване на Украйна с ЕС и наложи вносни мита на редица украински стоки.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44