Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът прие процедурата за избор на членове на СЕМ

| обновено на 08.04.16 в 09:34
Снимка: БГНЕС

Със 105 гласа "за", 10 "против" и 10 "въздържал се" парламентът прие процедурните правила за избор на нови членове на Съвета за електронни медии от квотата на Народното събрание. В състава на регулатора двама са с изтекъл мандат – Анна Хаджиева и Георги Лозанов.

Процедурата е в четири фази – предлагането на кандидатите от квотата на Народното събрание и тяхното представяне в документален вид. То става чрез народни представители или от парламентарни групи, публичното оповестяване на документите на кандидатите, последвано от публично изслушване в Комисията по култура и медии, и гласуване на номинираните в пленарна зала. 

Прието бе и предложението на депутата Методи Андреев от ГЕРБ кандидатите за член на електронния регулатор да бъдат проверявани за това дали са били сътрудници на бившата "Държавна сигурност":
Смятам, че това е абсолютно необходимо, още повече става дума за българските медии, които и без това имат доста неясен в момента собственик. Ние, обаче, обикновените български граждани и ние народните представители, искаме да знаем тези хора дали са били агенти и офицери от "Държавна сигурност" и от другите комунистически служби за сигурност и разузнаване, тяхното влияние в съвременната ни държава е несъразмерно голямо.

Предложението подкрепиха и депутатите от Реформаторския блок. Мартин Димитров каза:
Става въпрос, като гласува парламентът различните кандидати, да знаем предварително кой кой е. Аз знам, че за голяма част от залата това, че той е бил и е имал принадлежност към "Държавна сигурност", ще бъде повод да бъде подкрепен още по-горещо и още по-ентусиазирано. За друга част от залата това може да бъде и ще бъде причина такава кандидатура да не бъде подкрепена.

В Закона за радио и телевизия няма лустрационни текстове и принадлежността към ДС не е пречка да се заеме позиция в СЕМ. Припомняме, че през 2013 година Конституционният съд отмени лустрационните текстове в ЗРТ.

След като парламентът попълни квотата си в СЕМ, говорителят на външното министерство Бетина Жотева ще стане член на регулатора от квотата на президента.

Във времето за парламентарен контрол депутатите ще проведат разисквания по питането на БСП към министъра на финансите Владислав Горанов за водената от правителството финансова политика.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44