Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

8 април – Международен ден на ромите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес отбелязваме Международния ден на ромите. По този повод двама вицепремиери – Ивайло Калфин и Томислав Дончев, както и представители на Европейската комисия, ще участват в конференция в София, на която ще се обсъжда как ромската интеграция може да бъде подкрепена с пари от европейските фондове.

В силистренското село Бабук Международният ден на ромите ще бъде отбелязан с богата програма в салона на местното читалище с участието на деца и ученици от ромския етнос. Нурай Наимова, експерт по етнически и демографски въпроси в община Силистра, припомни:
Проявата се организира под мотото "Слънцето свети за всички". 8 април е известен като Ден на ромското пробуждане. Знае се, че на този ден през 1971 година започва Първият световен ромски конгрес в Лондон, който приема химна и знамето на ромите. 

За Деня на ромите от общината ще подарят на местното читалище "Дочо Михайлов" фотоапарат и книги за обогатяване фонда на читалищната библиотека.

В Шумен Международният ден на ромите ще бъде отбелязан с традиционното шествие на файтони и каруци от Народното читалище "Екипе" до площад "Кристал". Пред Паметника на загиналите във войните шуменци ще бъдат поднесени венци и цветя, след което ще се проведе конкурсът "Мис и Мистър Рома 2016".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44