Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меглена Кунева: Ромите трябва да бъдат интегрирани още в училище

Снимка: БГНЕС

20 процента от децата в първи клас са от ромски произход, в седми клас са седем процента, в 12-и – един процент.

Според вицепремиера и министър на образованието Меглена Кунева, стратегиите за интеграция на ромските деца често остават само на хартия и това трябва да се промени:

Между 1 и 20 ние вероятно сме загубили таланти. Загубили сме щастливи хора, които могат да работят, да отглеждат семействата си и да се радват на живота. Това е тежък факт, защото става дума за деца, които имат потенциал.

Според вицепремиера, не е добре да има училища, които са изцяло с ученици – ромчета. Програмите за интегриране на ромите трябва да започнат още от училището:

Децата са  деца. Това е, както в света на големите. Ако в света на големите ние сме отхвърлили дискриминацията и всеки може да бъде лекар, физик, журналист, министър, при децата е същото. Не можем да ги разделяме.

Кунева смята, че интеграцията на децата в риск зависи, освен от държавата и обществото, и от техните родители.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44