Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опасност от остра заразна болест по животните в няколко общини в Благоевградско

Снимка: БГНЕС

Опасност от остра заразна болест по животните е обявена в няколко общини на Благоевградска област. Огнища на нодуларен дерматит са  констатирани на гръцка територия, в близост до границата с България.

Експертите от Областна дирекция по безопасност на храните информираха, че нодуларният дерматит е силно заразна вирусна болест по едрите преживни животни, характеризираща се с треска и появата на възловидни образувания по кожата, което я прави лесно разпознаваема от ветеринарите и фермерите. Наличието на заболяването обаче задължително се  потвърждава и лабораторно. Болестта се предава чрез физически контакт,  по въздуха и чрез кръвта.

На спешно заседание на епизоотичната комисия бяха набелязани мерки, с които да се ограничи рискът болестта да се пренесе от Гърция в България. Областният директор на БАБХ е издал заповед за  забрана на продажбите и придвижването на животни в общините Петрич, Сандански, Гоце Делчев, Хаджидимово и Сатовча. Затварят се за неопределено време и животинските пазари. Кметовете на тези общини заедно с ветеринарните лекари трябва да информират населението и най- вече фермерите за заболяването и предпазните мерки. Проблем са нерегламентираните места за клане на животни, които на практика не могат да се контролират ефективно.

Болестта не се предава на хората, но животинските продукти, най-вече месните, подлежат на унищожаване или силна термична обработка. Според областният управител Бисер Михайлов предприетите мерки на този етап са достатъчни с оглед етапа на развитие и риска от разпространение на заболяването.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44