Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горска сеч предизвика свлачища по пътя през прохода Елена-Твърдица

Снимка: Георги Нейков, БНР

Поголовна сеч активизира свлачища по пътя през прохода Елена-Твърдица, който беше изцяло ремонтиран с държавно финансиране, преди по-малко от четири години.

През ноември 2012 г. бе открит обновеният с 11,5 милиона лева от държавния бюджет 32-километров път през прохода Елена-Твърдица. Сега заради сечта на горите над пътя се активизира две свлачища и има опасност да тръгнат нови, каза областният управител на Велико Търново проф. Пенчо Пенчев, като подчерта, че сечта е узаконена като санитарна:

Причината за тези свлачища е сечта, която е извършена. Другата причина е, че непрекъснато има тежкотоварни моторно-превозни средства, макар че има ограничения в тонажите.

В прохода ограничението е за движение на автомобили над 10 тона, но от Сливенска към Великотърновска област непрекъснато пътуват камиони на дървосекачи с многократно по-висок тонаж. Глобите не спират нарушителите на пътните знаци и това е проблем още от откриването на обновения път, допълни проф. Пенчев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44