Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десислава Танева: Няма наложени санкции за нередности в работата на ПРСР

Снимка: БГНЕС

Няма наложени санкции на България за нередности в работата на Програмата за развитие на селските райони, заяви в Сливен министърът на земеделието Десислава Танева. Тя коментира и казуса с  проверките на службите в Държавен фонд "Земеделие” като обясни, че това доказва политическата воля за борба с корупията.  

Няма санкции за нередности по изпълнението на оперативната програма за развитието на селските райони:

Напротив, Европейският съюз излезе със съобщение, че такива санкци. През 2014 г. станаха известни исканията, които има Комисията по проверки на отделни мерки по Програмата за развитие на селските райони в периода на прилагане 2008-2014 г. Общият размер на тези претендирани суми бяха 320 млн. евро общо. От там насетне тръгва процедура, по която страната доказва спазването на правилата и спори дължима ли е или каква сума по определена проверка за общинските мерки, които са най-проблемните. Тази сума, която през 2014 г. беше обявена, че би могла да бъде поискана за възстановяване, беше 260 млн. евро. Към момента след помирителни процедури тази сума е 33,5 милиона евро. Амбицията на нашата държава е да свали и от тези 33,5 млн. евро още.

Предстои да се отворят общинските мерки, но в новата програма ще бъдат изчистени всички проблемни теми. Пари за селски стадиони няма да има, за селските къщи за гости няма отворена мярка и тази година това няма да стане.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44