Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Властите в Белгия подозират, че в Брюксел има още терористични клетки

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Властите в Белгия подозират, че в Брюксел има още терористични клетки, въпреки вчерашните арести на 6 души, свързани с атентатите. В столицата днес отново имаше полицейски акции.

Десетки коли на специалните части за борба с тероризма вече се изтеглят от квартал Етербек, където няколко часа този следобед протичаше поредната акция в издирване на заподозрени. По всичко личи, че тя е приключила, макар периметърът все още да е ограничен от полицията. Според полицейски източници, бил е щурмуван апартамент, но вътре не е имало никой. Засега няма данни от прокуратура коя е била целта.

Правителството на Белгия заседава извънредно заради реформи в бюджета, но след 6-те ареста на заподозрени терористи снощи бе проведен и съвет по сигурността. На въпрос на журналисти защо в Брюксел се запазва третата степен на терористична заплаха, след като бяха арестувани толкова много от заподозрените, вътрешният министър Ян Ямбон отговори:

Все още Абрини не е идентифициран като мъжа с шапката, това още не е потвърдено. Той е важна част от разселването и важна терористична клетка. Но може би има и други клетки, които са активни на наша територия.

Мохамед Абрини е близък приятел на братята Абделслам от квартал Моленбек, като той ги е карал с автомобил за извършването на атентатите в Париж през ноември миналата година. Другият ключов арестант Осама Крайем вече е установен като гражданин на Швеция от сирийски произход. Завърнал се в Европа от Сирия с фалшив паспорт, представяйки се за бежанец. Той е подозиран като втория атентатор за взрива на метрото в Брюксел, както и за връзки с организатора на Парижките атаки Алделхамид Абауд – белгиец, верен на "Ислямска държава".

Прокуратурата потвърди за задържането на 6-ти човек снощи в квартал Андерлехт. Това е Билал ел Махухи, белго-мароканец, родом от Брюксел, съобщи правосъдния министър Кун Хенс. Той има 5-годишна присъда за терористична дейност в рамките на мащабно дело срещу организацията "Шариат за Белгия" и е един от джихадистите пътували до Сирия. Ролята му в йерархията на атентаторите остава неясна.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44