Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДОСТ провежда в София учредителната си конференция в присъствието на депутати от Турция

Засилени мерки за сигурност на конференцията на новата партия на Лютви Местан

| обновено на 10.04.16 в 15:44
Снимка: БТА

При засилени мерки за сигурност и огромен журналистически интерес, както и в присъствието и на депутати от Турция, в София започна учредителната конференция на партия "Демократи за отговорност, свобода и толерантност". Новата партия на Лютви Местан стана известна с абревиатурата ДОСТ.

В словото си пред делегатите лидерът на новата партията и бивш председател на ДПС Лютви Местан подчерта:
В тази зала ни събра вярата в универсалните евроатлантически ценности и дълбокото убеждение, че българският национален интерес е неразривно свързан с НАТО и ЕС. Тази вяра включва свободата, отговорността и толерантността. Искам преди всичко да ви благодаря за гражданската доблест и смелост днес да сте тук в тази зала, въпреки безпрецедентната репресия, на която сте подложени.
Местан даде заявка, че партията ще му е нова и либерална, откровено натовска, европейска, антиолигархична и ще служи на българските граждани и избирателя:
СнимкаЩе се борим за подобаващо уважение към нашата полиидентичност – етническа, религиозна, но и национална – на български граждани, равноправни в политическо и в социално-икономическо отношение. Затова наши опоненти ще бъдат тези, които виждат в нас хора второ качеството без право на майчин език и на равноправна социална реализация.

Партиите трябва да се освободят от обръчите от зависимости, иначе ще бъдат заменени, коментира още Местан и допълни, че една от целите на създаването на ДОСТ е свикване на Велико народно събрание и отпушване на реформаторската енергия. По отношение на бежанската криза, Лютви Местан заяви, че не може за сметка на свободата да се залага на сигурността и коментира, че Турция се е превърнала в зона за сигурност, без да има конкретен ангажимент за приемането ѝ в Европейския съюз. 

На конференцията присъстват и журналисти от турски медии, както и посланикът на Турция у нас Сюлейман Гьокче и представители на дипломатическите мисии у нас на Франция, Полша и Украйна, а също и турски депутати. Заместник-председателят на "Партията на справедливостта и развитието" Фатма Бетюн Сеянкайъ поздрави присъстващите от името на турския премиер Ахмет Давутоглу и определи ДОСТ като един от най-здравите мостове за развитието на отношенията между България и Турция.

Заместник-председателят на турската "Партия на националното движение" Семир Ялчън допълни, че където и да се говори турски език, за нас това място е част от нашата родина

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44