Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Таксите за Софийския университет "Св. Климент Охридски" скачат драстично, съобщава "Труд". Бъдещите юристи в редовна форма на обучение ще трябва да плащат по 739 лева, вместо досегашните 500 лева на година. За задочниците поскъпването е от 185 на 440 лева. Медицинският университет в София обаче запазва миналогодишните плащания от 900 лева, пише "Труд".
Влиза ли България в дългова спирала, пита вестник "Сега". Предстоят все по-големи плащания по държавните заеми, а развитието на икономиката и източниците на финансиране остават под въпрос, пише в анализ на Калоян Стайков от Института за пазарна икономика, публикуван във вестника.
Двата кабинета – "Борисов" и този на Орешарски – струват на бъдещите поколения 20 милиарда лева нови заеми, пише "Капитал daily" в челния си материал. Тъй като натрупаният буфер във фискалния резерв бързо беше стопен след световната финансова криза, единственият начин да се покрият раздутите държавни разходи е взимането на нов дълг, обяснява вестникът и допълва, че за последните седем години дефицитът в бюджета и сметката за изплащането на депозитите от фалиралата Корпоративна търговска банка възлизат на повече от 17 милиарда. Заради планираните минуси и през следващите три години управляващите предвиждат средно по 1 милиард лева нов дълг, допълва "Капитал daily".
Държавата може да си върне авиоремонтния завод "Авионамс" до края на април, съобщава "Монитор", като цитира казаното от премиера Бойко Борисов. "Авионамс" е един от малкото реално действащи активи, щедро кредитирани от КТБ, отбелязва вестникът.
Добрич и Разград са световни шампиони по пилеене на вода, съобщава вестник "Сега". Според последния доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, който изследва загубите по ВиК мрежите в различни точки на планетата, загубите по тръбите в Добрич възлизат на 80 процента от водата, а в Разград – на 71 процента. В София те са 50 на сто, докато в Париж – само 8 процента, пише изданието.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44