Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влезе в сила примирието в Йемен

Снимка: БГНЕС / Снимка: БГНЕС

Воюващите страни в Йемен прекратиха огъня тази нощ.

Гражданската война в най-бедната държава на Арабския полуостров ескалира през март миналата година, когато Саудитска Арабия се намеси в бойните действия на страната на президента Абд Рабу Мансур Хади срещу бунтовниците хуси, поддържани от Иран. Бойните действия през последните тринайсет месеца струваха живота на над 6 хиляди души. Над два милиона бяха прокудени от домовете си.

Последният опит за по-трайно примирие се провали в началото на януари. Боевете северно от столицата Сана и край югоизточния град Таиз продължиха буквално до последния момент вчера. Посещението на хуси в саудитската столица Рияд миналия месец обаче даде надежда, че този път примирието ще се задържи. Точно след седмица в Кувейт трябва да започнат преговори за трайно уреждане на конфликта с посредничеството на ООН.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44