Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваньо Шарков: Търсим начини болниците да не бъдат търговски дружества

Ваньо Шарков
Снимка: БТА

Здравното министерство търси под каква юридическа форма болниците да престанат да бъдат търговски дружества, заяви заместник-министърът Ваньо Шарков на конференция за доходите в здравния сектор. От КНСБ предложиха да се създаде нормативна уредба за регулиране дейността на лечебните заведения по модел на Франция и Германия. 
Според Шарков неравномерното заплащане на медиците се дължи в известна степен и на статута на лечебните заведения, които в момента се регистрират по Търговския закон:
По отношение на Търговския закон, абсолютно съм съгласен. Опитваме се да намерим чисто юридическата страна и сме готови на всякакво съдействие от страна и на КНСБ, и на "Подкрепа", това нещо да можем да го случим. Големият проблем със задълженията на тези лечебни заведения и как се излиза от тях, но безспорно това, което трябва да направим, е да вървим към Колективния трудов договор, да постигнем добра договорка в него, от която да не може да се слиза на по-ниско ниво. Труден е разговора с работодателските организации, съгласен съм, защото винаги досега се казваше: "Министервство на здравеопазването не може да ни каже какви заплати да даваме в нашите болници, все пак ние сме търговски дружества". Затова този разговор е изключително труден.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44