Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест във Видин заради разпределянето на средства по схемата "Обучения и заетост"

Снимка: Катя Борисова

Работодатели и представители на граждански движения от Видин написаха протестно писмо до премиера Бойко Борисов по повод скандалното, според тях, разпределение на средства по схемата "Обучения и заетост".

В писмото си до премиера работодателите настояват да бъде анулиран изборът на фирми, които ще получат 8,1 милиона лева и процедурата в Агенцията по заетостта да бъде стартирана отново при предварително обявени ясни критерии за класиране, като за регионите с най-високо равнище на безработица да бъдат предвидени преференции. Според Красимир Михайлов от гражданско сдружение "Днес" разпределението на средствата за област Видин е скандално и унизително:

От 66 фирми, подали заявки, само една е одобрена, което създава три работни места за цялата област и това на фона на тежката безработица в региона, която е на два пъти по-високо равнище от средната за страната. В същото време една фирма, развиваща дейност по българското Черноморие, е получила 266 работни места, колкото са общо заявените работни места за област Видин.

Справка в публикувания регистър на одобрените по проекта работодатели показва, че за трите области от Северозапада са одобрени общо девет фирми, освен едната във Видин, пет са във Враца - с 16 работни места, три фирми в област Монтана са с 20 работни места.

По-рано днес имаше и протест пред сградата на Бюрото по труда във Видин, а след това писмото бе връчено на областния управител Момчил Станков, като представител на държавната власт на местно ниво. 

Даниил Томов, работодател и организатор на протеста



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44