Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заплахата за сигурността на България остава висока въпреки прекъсването на Западнобалканския път

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Въпреки прекъсването на Западнобалканския път на мигрантите заплахата за сигурността на региона и България остава висока. Около тази теза се обединиха политици, анализатори и учени на форум в Югозападния университет в Благоевград. 

Според председателя на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов една от успешните и работещи мерки, предприети от България в контекста на заплахата от нелегален бежански трафик е законодателната промяна, която осигури съвместна охрана на границите ни от полиция и армия:

Само на територията на Турция се намират някъде около 2,7 милиона бежанци, а от тях само около 250 хиляди са тези, които са в лагери. Всички останали, близо 2,5 милиона, са потенциална вълна, която може да дойде към Европа.

Според евродепутата Ангел Джамбазки легитимирането на Турция като ключов участник в процеса по овладяването на мигрантската криза ще й позволи да реши проблема си с кюрдите за сметка на Европа:

Турция не спазва споразумението с ЕС, заяви Джамбазки и прогнозира:

Ще има следващо споразумение с Турция, като единственото различно нещо от тази част в работата ще бъде цената, която ще поиска турското държавно ръководство.

Голямата заплаха, която все повече усещат европейските граждани, е целенасоченият опит за дестабилизация на ЕС, каза на кръглата маса заместник-председателят на НС и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов:

Европа започва да прилича на континент, който не решава сам своята съдба.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44