Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Липса на прозрачност в работата на общините

Снимка: Колаж: Радио Видин

Според анализ на асоциация "Прозрачност без граници" в работата на общините показателят почтеност е с най-ниска стойност. Само пет кметски екипа са обявили, че ще намалят корупцията в рамките на своя мандат. Проучването е за периода 2011-2015 година. 

Четири пети от общинските съвети или 22 общински съвета не изпълняват стандарта за прозрачност в работата си. Нито един общински съвет не е организирал в края на годината заседание, на което да даде отчет, показва изследването за мандата 2011-2015 г. Катя Вълчева, преподавател в Нов български университет, допълни:

За съжаление общинските съвети продължават да неглижират нуждата от това да имат собствен канал за разглеждане на предложения и сигнали на граждани относно дейността на общинските съвети. Всъщност цялата тема за това дали е корумпиран, дали е неетичен, дали е в конфликт на интереси един общински съветник, не може да мине през нищо друго освен през ясен механизъм.

Изводите за дейността на кметовете са подобни на тези на общинските съвети:

За кметските екипи само в шест общини сме регистрирали сравнителни стандарти на устойчиво добри практики в управлението и на дъното съответно имаме вече три кметски екипа.

По-малко от половината кметски екипи поддържат актуални данни за изпълнението на общинските бюджети. Само шест от кметовете са изпълнили задължението си да обявят управленска програма в предходния мандат.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44