Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Шарлопов: Туристическият бизнес е готов за сериозно увеличение на летовниците

Снимка: БГНЕС

Туристическият бизнес е готов за сериозно увеличение на летните туристи, за разлика от министерството, което залага повече на пиар, отколкото на активни политики и решения. Това заяви за "Хоризонт" Стефан Шарлопов, председател на Българския съюз по балнеология, спа и уелнес туризъм. 

Предложенията на бранша за критериите и изискванията към спа хотелите в България са залегнали в новия Закон за туризма и това е добре, каза Шарлопов, но призна, че не са се сбъднали очакванията за саморегулация в тази посока и категоризацията отново ще бъде в правомощията на държавата. По-тревожното е, че липсва активна реклама на България като спа и уелнес дестинация:

За съжаление нямаме правилната комуникация на този етап и не знам дали забелязвате нещо - в последно време по-малко се говори за СПА балнеология и уелнес, нещо което ми прави изключително неприятно впечатление. Аз съм го казал на министърката в очите.

Очакваното пренасочване на летни туристи от Турция и Гърция към България се превръща в рискова пиар кампания на министерството, заяви Шарлопов и предупреди, че това може да има негативен ефект: 

Не това е целта - да тръбим навсякъде, че България ще има голям ръст. Да, ще има. Няма нужда да се надуват фанфари, защото това понякога има и негативен ефект. По-важно е как решаваме определени въпроси, да кажем с концесиите на плажовете, защото идва летният сезон. Какво се случва в Банско за следващия сезон? Има много въпроси, които министерството като принципал трябва да свърши.

Около 15 процента ръст на туристите през лятото очакват от бранша, като прогнозите за руските и германски туристи са за над 30 процента.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44