Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК представя план за премахване на данъчните убежища

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Всяка компания на територията на Eвропейския съюз (ЕС) с годишна печалба над 750 милиона евро трябва да разкрива данъчна информация за дейността си в 28-те страни-членки. Предложението е на Европейската комисия (ЕК) и то предвижда корпорации като Гугъл, ИКЕА, Амазон и други да публикуват данните на интернет сайтовете си за период от 5 години. Брюксел смята, че политиката на прозрачност ще намали укриването на данъци чрез сложни счетоводни схеми, които водят до загуби от 50-70 млрд. евро годишно за бюджетите на европейските държави. Предложението ще доведе до значителни промени, заяви в Страсбург еврокомисарят по финансовата стабилност Джонатан Хил:

Става дума за големи мултинационални компании извън Европа, които явно плащат дребни суми данъци в държави, където генерират огромни печалби.

Хил обеща в скоро време Комисията да предложи как точно да бъдат определени държавите, наричани "данъчни убежища“. Те ще бъдат подреждани по специални критерии в черен списък на офшорните зони, който ще е валиден за целия ЕС.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44