Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уволниха директорката на дома в Благоевград, опитала се да скрие инцидент с дете

Снимка: личен архив

Възпитаник на дома за деца, лишени от родителска грижа, в Благоевград е бил приет в болница след употреба на марихуана и алкохол. Заради груби нарушения и опит за прикриване на  случая,  директорът на дома и дежурният възпитател са уволнени дисциплинарно.

В неделя 16-годишният възпитаник на дома се е почувствал зле. Излязъл е на двора да се освежи и е припаднал. Извикан е екип на спешна помощ и момчето е било качено в линейката без придружител от персонала, което  е недопустимо.  Лекарите са констатирали натравяне с алкохол и дрога.  След като е била уведомена за инцидента директорката на Дома за деца, лишени от родителска грижа Силвия Иванова, тя не е информирала за случая нито полицията, нито отдела за закрила на детето, което  поражда съмнения за  опит за прикриване на  случая.  Спешно е сформирана комисия за проверка в дома, която е констатирала редица груби нарушения в управлението на институцията.

Това е втори случай с доказана употреба на дрога от възпитаника на дома, сподели Емилия Маникатова от отдела за закрила на детето:

Още вчера е проведен разговор на социален работник с детето. Каза, че е намерил фасове марихуана в района на Младежкия дом. Това твърди детето, но всичко ще бъде проверено от полицията.

Във вторник кметът на Благоевград Атанас Камбитов е уволнил дисциплинарно директорката на дома и дежурния възпитател в деня на инцидента. От общината са набелязали спешни мерки  заради занижената отговорност  на персонала и съмненията за рецидивиращи противообществени прояви на възпитаниците в Дома за деца, лишени от родителска грижа.  По конкретния случай работят полицията и общинския съвет по наркотични вещества.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44