Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пет общини в Кюстендилско събират незаконно такси за разкопаване на уличната настилка

Снимка: Жоро Александров
Пет общини в област Кюстендил събират нерегламентирано такси за разкопаване на улични и тротоарни настилки, установила проверка на Районната прокуратура.

Наредбите за администриране на местните данъци и такси в общините Дупница, Бобов дол, Сапарева баня, Рила и Кочериново противоречат на Закона за местни данъци и такси в частта му за издаване на разрешителни за разкопаване на тротоари и улични настилки, за което се заплащат такси на линеен метър или се внася точна сума. Така в Дупница се плаща по 1 лев за квадратен метър разгърната площ при разкопаване, както и по 20 лева еднократно за издаване на разрешително за разкопаване. Плюс гаранции, чийто размер е различен – при разкопаване на тротоар – 50 лева, на асфалт – 65 лева, зелена площ – 46 лева, на черен път – 35 лева и др.

В Бобов дол – ако няма издадено разрешително за строеж, но се прави разкопаване, таксата е еднократна – 10 лева, независимо от размера на разкопаната площ.

Съгласно Закона за устройство на територията, разкопаване на улични и тротоарни настилки и вътрешноквартални пространства се извършва въз основа единствено на разрешение за строеж, припомнят от прокуратурата. Наредбите и на петте общини са протестирани пред Административния съд в Кюстендил, откъдето ще се произнесат по законността на събираните такси.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44