Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите гласуваха на второ четене законопроекта за трудовата миграция и трудовата мобилност

| обновено на 13.04.16 в 19:24
Снимка: БГНЕС

Висококвалифицираните чуждестранни специалисти предимно в сектора на високите технологии ще получават по трудов договор заплата, най-малко два пъти по-висока от средната работна заплата, съгласно данните от последните 12 месеца преди сключването на трудовия договор. Това приеха депутатите, като гласуваха на второ четене законопроекта за трудовата миграция и трудовата мобилност. 

Делян Добрев от ГЕРБ предложи заплатата на висококвалифицираните специалисти да е двойна на средната за страната:

Похвално е въвеждането на тази бърза писта. По-добре е да не е три, а да е две. Средната работна заплата в България, ако е около 700 лева, три средни работни заплати означават 2100 лева. 2100 лева възнаграждение най-вероятно го има само в София, а в провинцията аз се съмнявам освен евентуално кметът и областният управител, някой друг да взема 2100 лв. възнаграждение.

Председателят на социалната комисия Хасан Адемов репликира:

За тези две средни работни заплати можем ли да привлечем от трети страни висококвалифицирани спецалисти при тази жестока конкуренция на европейския трудов пазар. За 500-600 евро дали ще дойде някой от трета страна в България или ще предпочете да отиде в някои от другите европейски държави. Това е големият проблем. Дава се възможност за защита на българския трудов пазар, защото ако минималният праг за заплащане на тези специалисти със синя карта, високоспециализирани от трети страни, е 3 средни заплати за страната, работодателят няма как да назначи български специалисти с по-ниско вънаграждение.

Предложението на социалната комисия защити и министър Ивайло Калфин:

Намаляването на изискванията за работни заплати от 3 на 2 означава, че разликата между нормалната процедура с пазарен интерес и ускорената процедура на практика ще бъде свързана с ангажимент на работодателя да плаща някъде около 300 лв. бруто повече заплата, което е абсолютно безсмислено. Аз ви предлагам да подкрепите това, което работи, което беше договорено с фирмите от информационните технологии и да не отваряме вратата за допълнителни облекчения за чужди граждани там, където могат да се намерят български специалисти.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44