Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС изрази притеснение от решението на македонския президент за скандала с подслушването

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз изрази притеснение от решението на македонския президент Георге Иванов да амнистира замесените в скандала с подслушване, довел до политическа криза в Скопие. Говорителят на Еврокомисията Мая Коциянчич припомни, че Македония се е ангажирала да се бори с безнаказаността:

Решението на президента Иванов да амнистира множество държавни служители повдига сериозни притеснения. Призоваваме всички страни да се въздържат от действия, които подкопават дългогодишните усилия на страната и международната общност, да бъде подсилено върховенството на закона. Важно е да се подкрепи работата на специалния прокурор, избран от парламента и той да продължи разследването на сериозните проблеми, разкрити миналата година.
 
Разследването на отговорните за незаконното подслушване на политици, дипломати и медии в Македония е част от политическо споразумение между управляващи и опозиция, договорено с посредничеството на Евросъюза. Еврокомисията призова партиите да се споразумеят и по предсрочните избори, така че Македония да продължи по пътя към евроатлантическа интеграция.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44