Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Незабравимите

"Yes sir, I can Boogie" - Бакара

Снимка: Wikipedia
Днес в рубриката "Незабравимите" ще слушаме един испански дамски дует, който "превзема" с гръм и трясък европейските класации през 1977-а.

Майте Матеос и Мария Мендиола се срещат, докато са част от балета на Испанската телевизия. През 1976 правят дует под името "Venus" (Венера) и известно време са просто един вариететен състав, докато един местен собственик на заведение в Сарагоса прекратява договора си с тях, защото били "твърде елегантни", каквото и да е имал предвид.

Двете дами се местят на Канарските острови в търсене на нов музикален път и започват да танцуват фламенко и да пеят традиционни испански песни. Там се срещат с местния "ловец на таланти" на компанията RCA, който ги отвежда в Хамбург. Тук на сцената се появява холандският продуцент и композитор Ролф Сойа, който оформя звученето и сценичното присъствие на Майте и Мария, като променя името на дуета на "Бакара" (вид черна роза, с което се акцентира на испанския им темперамент).

И идва 1977, когато записват "Yes sir, I can Boogie", която оглавява всички европейски класации, включително и британската и се превръща е един от най-продаваните сингли в европейската история с 18 милиона продадени копия. Кариерата на "Бакара" е ярка, но кратка - следва също изключително успешната "Sorry I'm a Lady", многобройни участия, дори представят Люксембург на една "Евровизия", но през 1981-ва дуото се разделя.

Но остава в графата "незабравими" в музикалната история на диското, със сигурност.
Слушаме ги и днес - Бакара и "Yes sir, I can Boogie".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.