Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Путин разговаря с гражданите на Русия по различни теми в пряка телевизионна линия

| обновено на 14.04.16 в 18:49
Снимка: БТА

Темите, които доминираха в ежегодната пряка линия с президента Владимир Путин, бяха основно свързани със сложната икономическа ситуация в Русия. По думите му в руската икономика има сива сфера, но тенденцията е положителна. Дефицитът в бюджета е намален, дори по-нисък от планираното – 2,4%.  

За първи път през февруари тази година е бил регистриран ръст в промишленото производство, увеличение има и в износа, и в технологичната продукция. 
Путин подчерта също, че ако Русия харчи резервните си фондове, както през миналата година, и не ги възстановява, то парите ще стигнат за четири години.

Освен за икономика, значителна част от въпросите бяха свързани с международната политика на страната. Първият от тази серия беше свързан със ставащото в Сирия, като Путин коментира политическото бъдеще на преговорите, които се водят в Женева между опозицията и управляващия режим в Дамаск: 
Ние много разчитаме, че не използването на военната сила от двете страни, с подкрепата на някой друг, ще доведе до постигане на мир, а това ще направи политическият процес. Нужно е всички да седнат на масата за преговори, да приемат конституция, на чиято основа да проведат предсрочни избори и по този начин страната да излезе от кризата.

По отношение на военните действия в Алепо, Путин допълни: 
Основно там воюва не сирийската армия, а кюрдските формирования и някои други групировки. Те се бият както едни с други, така и срещу кюрдите, но ние наблюдаваме внимателно случващото се и ще направим всичко възможно ситуацията да не се влоши.

Руският президент обяви, че все още не е взел решение дали ще се кандидатира през 2018 година за президент на страната. 
Путин отклони отговора на въпроса, казвайки че още е рано да се говори и че има време до тогава.


Въпросът на 12-годишното момиче Варя обаче затрудни президента, при който тя го попита на кого би помогнал, ако се давят президентите на Украйна и Турция:
Варя, поставяш ме в трудно положение - дори не знам какво да кажа. Ако някой е решил да се дави, спасяването му е невъзможно, но ние сме готови да протегнем ръка за помощ на всеки наш партньор, ако той сам го иска.

Владимир Путин коментира и ограничените възможности за туризъм пред руските граждани след затварянето на Египет и Турция за тях, като посочи като основна причина липсата на сигурност: 
В Египет действащите власти се борят против радикалите, но това не винаги се случва успешно, защото виждаме какво става. Привържениците на предишния президент действат доста радикално в Синай и в тези условия ние нямаме право да не кажем на хората, че пътуването в тази страна е опасно.
Днешното ръководство на Турция не само че не се бори срещу радикалните елементи, но и сътрудничи с тях. Вътрешните проблеми в Турция ни карат да се замислим за сигурността в нея, защото фактически сме свидетели на гражданска война в югоизточната част.
 

Тазгодишната пряка линия с руския президент продължи близо четири часа, по време на които му бяха зададени над 3 000 000 въпроси.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44