Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Революционна промяна в италианското здравеопазване

Снимка: Анелия Кръндева

В Италия се прави сериозна промяна в здравеопазването. Семейните лекари ще бъдат на разположение 16 часа на ден. Реформата се приема като революция, защото личните лекари ще са на разположение през всичките седем  дни от седмицата от  8 часа сутринта до полунощ.  След този час нуждаещите се ще се обръщат към Бърза помощ. 

Целта е да се подобри обслужването в онези часове от деня с по-малко покритие от общопрактикуващите лекари, да се облекчи работата в Спешна помощ и пунктовете за запазване място за специализирани прегледи. Това ще се прави от личните лекари, както и някои амбулаторни дейности, клинични и диагностични тестове. 

Организацията е на териториално ниво, която трябва да осигури лекар през целия ден. Означава, че след приключване на смяната, работата на семейния лекар се поема от негов колега, който ще разполага с базата данни на всички пациенти. 

Новият модел вече се прилага пробно в няколко области. Той ще доведе и до създаването на по-големи амбулатории от повече семейни лекари, като над 800 такива са вече оперативни в различни точки на Апенините. За гражданската организация за защита на болните Cittadinanzattiva реформата е добра, стига да няма допълнителни разходи за семействата. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44