Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търговията с дървесина в Югозападна България на практика е спряла

Снимка: БГНЕС

Търговията с дървесина в Югозападна България на практика е спряла. Фабриката за хартия в Стамболийски и предприятието за плоскости в Бургас са прекратили доставките от регионите на Кюстендил и Перник. Според председателя на сдружението на предприемачите Андрей Миленков причината е в по-високата цена след въведените нови изисквания за добив, транспорт и търговия с дърва.

До миналата седмица ежедневно по около 30 ТИР-а - около 15 за Стамболийски и още толкова за Бургас, карали от региона боров материал. В един ТИР товарели по около 30 куб. м плътна дървесина. Доставките от Кюстендилско за двете предприятия са от десетина години, но сега спират, коментира Миленков.

Само в един ден до сдружението се обадили над 20 фирми от Югозапада да предлагат продажба на дърва. Само в Пернишко има над 100 натоварени ТИР-а, които чакат клиенти купувачи, но такива няма. Новата цена на дървесината е 90-100 лева за тон и не устройва предприятията и клиентите и те отказват доставките.

Мъртъв е сезонът и за дървата за огрев. Клиенти ще започнат да купуват в края на май и през юни. Фирмите за добив и преработка на дървесина обаче са вложили средства според сключените договори и сега търпят загуби. Вероятно ще се стигне и до съкращаване на работници, прогнозира инж. Миленков.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44