Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спешни мерки срещу болестта нодуларен дерматит сред едрите преживни животни са в сила в няколко области на страната

Снимка: Радио ВИДИН

Спешни мерки срещу болестта нодуларен дерматит сред едрите преживни животни са в сила в няколко области на страната. 
Затварят се пазарите за животни в Асеновград, Раковски и Секирово. Изцяло се забранява движението на едри преживни животни на територията на област Пловдив. Същите мерки са въведени и в област Кърджали, поради това че огнища на опасната болест са открити на по-малко от 50 километра. 
Мерките вече са в сила и в Бургаска област. Забраната е за свободно движение на говеда и биволи, както и за провеждането на пазари.
Опасността от нодуларен дерматит, който засегна няколко области в България, е реална и за Бургас. Това каза изпълнителният директор на агенцията по безопасност на храните д-р Дамян Илиев, който участва в заседание на областната епизоотична комисия.
В Турция, там има над 400 огнища от заразен дерматит, така че вероятността да се пренася не само от векторите, които пренасяха синия език, а от всички кръвосмучещи насекоми, летящ и нелетящ вид. Вие сте наистина в неблагоприятна ситуация
От ОДБХ трябва да организират извършването на клинични прегледи два пъти седмично на едри преживни животни, а собствениците им да 
дезинфектират и засилят мерките за биосигурност в обектите.Няма опасност за здравето и живота на хората поради факта, че заболяването не се предава на човек, уверяват  от Областната епизоотична комисия.

Със заповед на пловдивския областен управител Здравко Димитров се затварят пазарите за животни в Раковски, Секирово и Асеновград. Изцяло се забранява движението на едри преживни животни на територията на област Пловдив, както и провеждането на пазари и изложби. Решението е взето на заседание на Областната епизоотична комисия, която обсъди рисковете от разпространение на болестта Нодуларен дерматит, случаи на която има доказани в областите Хасково и Стара Загора.  


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44