Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Гардиън“ отразява четвъртата поредна вечер на вълнения в Скопие срещу решението на македонския президент Георге Иванов да помилва десетки публични лица, замесени в скандала с подслушването. Британският вестник помества предупрежденията на американския посланик Джес Бейли, че „безнаказаността е пречка за провеждането на истински избори“ в бившата югославска република, и на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че „евроатлантическото бъдеще на страната е под заплаха“. Изданието обръща внимание на становището на руското външно министерство, че македонската „опозиция, с помощ отвън, е използвана отново за раздухване на политически конфликт и възпрепятстване на изборите“. Много македонци наистина гледат на протестите и контрапротестите в Скопие като борба за влияние между Русия и запада, пише „Гардиън“.
„Турски граничари стрелят по сирийци, бягащи от Ислямска държава“, пише „Индипендънт“ във водещата си публикация. Обвинението срещу Анкара е на правозащитната организация „Хюман Райтс Уоч“. Тя цитира хуманитарни работници и бежанци, които съобщават, че три от бежанските лагери, разположени от сирийската страна на границата, са били изоставени от обитателите си заради напредването на джихадистите. Само през последните 48 часа сраженията между ИДИЛ и опозиционните групировки северно от град Алепо доведоха до бягство на 30 хиляди души.
„Опитът на Турция да създаде така наречената зона за сигурност е жестока подигравка с цивилните, които се мъчат да избягат от ужасите на войната. Насилието на турско-сирийската граница е ужасно доказателство за погрешността на споразумението между Евросъюза и Турция по бежанския въпрос. Брюксел и Анкара трябва да работят за предоставяне на сигурно убежище на бежанците, вместо да затварят вратите под носа им“, заявява Джери Симпсън от Хюман Райтс Уоч, цитиран от „Индипендънт“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44