Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Плевен се провежда проучване за затлъстяването сред най-малките ученици

Снимка: архив

В Плевен се провежда проучване за затлъстяването сред най-малките ученици, в което са включени 120 първокласници. Наблюдението се провежда едновременно във всички европейски страни и ще приключи до средата на май. Целта е да се сравнят данните и да се вземат мерки във всяка държава за преодоляване на тенденцията за наднормено тегло при подрастващите. 
Европейската инициатива за наблюдение на затлъстяването се провежда за трети път в цялата страна, каза доктор Джикова. В момента в област Плевен се събират данните от:
7 училища, около 120 са участващите, в момента събираме данни, формуляр за училището, формуляр за семейството, и измерване на място на ръст, тегло, обиколка на талия, и обиколка на ханш. Училището трябва да отговори най-вече за двигателната активност, и за предлаганото организирано хранене, в това число и бюфетите, ако има, а в семейството ставане, лягане, закуска, обяд, игри, телевизия, домашни".
В последно време проучванията показват увеличен брой на деца с наднормено тегло.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44