Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерът на Палестина Махмуд Абас е на посещение в Русия

Снимка: БГНЕС

Тази седмица Москва ще е във фокуса на основния близкоизточен въпрос  - палестинско–израелския конфликт. Посещението на президента на Палестинската автономия Махмуд Абас в Москва трябва да вдъхне нов импулс в решаването на този конфликт. Според Абас ролята на Русия сериозно нараства в процесите от Близкия изток и сега е времето тя да подтикне тяхното решаване. В този момент, според Махмуд Абас, е необходимо многостранно решение на арабско-израелския въпрос, в който Русия ще играе централна роля за свикването на международна конференция, по подобие на решаването на въпросите в Иран и Сирия. 

Посещението на Абас в Москва се възприема като част от усилията на палестинския лидер да бъде свикан международен форум за палестинско-израелския въпрос. Множество анализатори в руската столица предполагат, че в рамките на разговорите в Кремъл президентите Владимир Путин и Махмуд Абас ще обсъдят и процеса на вътрешна стабилизация в Палестинската автономия и постигането на споразумение между двете основни политически течения "Фатах" и "Хамас", както и преодоляването на противоречията между Западния бряг и Ивицата Газа. 

Русия, според Кремъл, винаги е работила за реализирането на законните интереси на палестинците, водейки се от международно-правната основа. В последно време Палестина подкрепяше открито руската военна операция в Сирия.

В четвъртък в Москва на еднодневно посещение пристига израелският премиер Бенямин Нетаняху, който ще разговоря с руския президент Владимир Путин за процесите в Близкия изток. Това е второто високопоставено посещение от страна на Тел Авив за близо месец в Москва, след посещението на израелския президент Реувен Ривлин.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44