Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

„Спират от движение 500 хиляди коли, ако не сключат „Гражданска отговорност“. Нередовните шофьори имат 1 месец за реакция“, съобщава НОВИНАР. „Като начало около две седмици ще отнеме на специалистите да пратят писма по адресите на засегнатите водачи, след което също толкова време ще се даде за реакция на водачите да платят необходимото. Липсата на застраховка вече ще излиза солено на водачите, които ще трябва да се бръкнат с 250 лева глоба. След изтичането на периода шофьорите без „Гражданска отговорност“ на автомобилите си ще се простят с регистрацията, която ще се анулира автоматично от системата на КАТ“, допълва НОВИНАР.

„Рекордните над хиляда обществени поръчки за почти 1,4 млрд. лева се изсипаха миналата седмица“, съобщава КАПИТАЛ DAILY. „напливът има обяснение - от петък, 15 април, влиза в сила изцяло нов Закон за обществените поръчки. Пусканите търгове сега са между пет и десет пъти повече от обичайните за една седмица. Бързането е или защото процедурите са познати на министерства, общини и компании, или за да се хване последният шанс за прилагане на познатите трикове за нагласяване на поръчки. Масовото пускане противоречи на заявката на премиера Бойко Борисов, че търговете ще се проведат по новите по-прозрачни правила. Освен това Брюксел също настояваше поръчките да стават по европейската директива, която сега е въведена в новия закон“, припомня КАПИТАЛ DAILY.
„Дарение на църква или за лечението на тежко болен е единственият начин корумпираните политици и чиновници да спасят незаконните си имоти от държавна конфискация. Това“, пише 24 ЧАСА, „е предвидено в окончателния проектозакон срещу корупцията, подготвен от вицепремиера Меглена Кунева, който правителството е внесло в Народното събрание. На конфискация при корупция ще подлежи и имущество, прехвърлено на роднини по сватовство. Ще се проверява за укрито имущество и пари и при бивши съпрузи. Проектозаконът въвежда и нов правен принцип - вместо държавата да доказва, че един имот е незаконен, проверяваният за корупция властник ще трябва да доказва, че е невинен“, съобщава 24 ЧАСА.
Паравоенен спецбатальон се сформира под носа на МВР, предупреждава вестник СЕГА. „Антиимигрантските настроения стигнаха до крайност - в България вече се създава паравоенно формирование, което набира дарения и обещава на записалите се обучение в чужбина. Това се случва броени дни след като премиерът Бойко Борисов обяви, че няма да толерира такива организации и групи, които проявяват нехуманно отношение и нарушават закона. Засега не е ясно какви мерки ще предприеме МВР. Инициативата за създаване на спецбатальон не е за подценяване, тъй като е на организацията, която  през есента даде тон за създаване на граждански отряди за залавяне на бежанци - Български воински съюз „Васил Левски“, предупреждава вестник СЕГА.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44