Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още 34 едри животни, заразени с болестта нодуларен дерматит, са унищожени

| обновено на 20.04.16 в 13:38
Снимка: БГНЕС

34 едри животни, заразени от болестта нодуларен дерматит, са унищожени в старозагорското село Воденичарово, а други две животни - в село Бяло поле, Община Опан. МВР и дирекцията по храните предприемат съвместни мерки за ограничаване на заразата в областта.

Епизоотичната обстановка в региона е усложнена, съобщи за "Хоризонт“ директорът на Областната дирекция за безопасност на храните доктор Дамян Миков. Заразата идва от южните ни съседни страни Гърция и Турция, а ограничаването й е трудно, заради множеството начини на разпространение. Със заповед на областния управител е забранено движението и транспортирането на едри преживни животни, с изключение на предназначените за обработка в месодобивните фирми, както и провеждането на пазари на такива животни. Според доктор Миков е започнала дезинфекция на фермите. Очаква се и нотификация от ЕК за ваксинация. Тя ще започне от областите в страната, където има огнища на зараза и е задължение на държавните ветеринарни служби.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Животновъди искат оставката на земеделския министър Десислава Танева

Животновъдите, които протестират край хасковското село Клокотница, блокираха за кратко международния път Е80 и поискаха оставката на земеделския министър Десислава Танева .  Край хасковското село Клокотница продължават да пристигат животновъди вече..

публикувано на 20.04.16 в 13:21
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44