Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди декари земеделски посеви в Кермен и околните села са унищожени от бурята на 14 април

Снимка: Светослав Цветанов

Щети за около 1000 лева са нанесени в Основното училище "Христо Смирненски" в Кермен след бурята на 14 април. Стихията с вятър и градушка е унищожила хиляди декари земеделски посеви в Кермен и околните села. 

40 прозореца е изпочупила стихията в основното училище "Христо Смирненски" в Кермен. Учебното заведение остана затворено в петък и понеделник за отстраняване на пораженията. Освен дъждът и силната буря, падналата градушка е унищожила хиляди декари земеделски посеви от пшеница, ечемик и рапица. Щети са нанесени и върху овощните насаждения. Според кмета Живко Жечев, такава буря не е имало в последните 20 години. След нея нивите изглеждали като окосени. Стопаните настояват за обезщетения и са започнали да подават заявления в общинската служба по земеделие. Бурята, връхлетяла град Кермен, изкорени дървета и отнесе керемиди и ламаринени покриви на автобусни спирки и частни имоти.

Над 24 метра в секунда достига днес скоростта на вятъра в Сливен. До момента няма постъпили сигнали за поражения.

Пристанище Варна е затворено заради силния вятър. Скоростта му достига на пориви до 14 метра в секунда.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44