Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разрушени бяха два от трите комина на бившия Оловно-цинков комплекс в Кърджали

Снимка: БГНЕС

Два от трите комина на бившия Оловно-цинков комплекс в Кърджали бяха взривени поради опасност от срутване и за да направят място за ново модерно металургично производство. 

Разрушаването започна малко след 9 часа. Първо рухна 120-метровият комин, а три минути по-късно и другият - 90-метров. В Кърджали взривовете се усетиха леко в близки до мястото квартали. Акцията протече по план и беше изпълнена от частна фирма. След рухването на комините сапьори провериха за останали неизбухнали заряди и едва тогава беше обявен краят. За предотвратяване на инциденти, за два часа беше отцепен част от булеварда край бившия завод, спряно беше и движението на влакове. В обезопасяването на района бяха ангажирани над 100 души от различни институции. От фирмата - собственик на обекта, уточниха, че разрушаването на комините се налага и заради строежа на ново цинково производство. То ще бъде изградено на мястото на двата комина и според фирмата, ще е едно от най-модерните. Стотици жители на Кърджали наблюдаваха взривяването на двата символа на първия металургичен завод у нас. 120-метровият комин е бил за времето си най-високото промишлено съоръжение. Строен е през 1954 година с над 100 тона арматура. Строителите му са били наградени с ордени.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44