Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма окончателно решение в кои часове ще бъдат блокирани граничните пунктове с Гърция

Снимка: БГНЕС

Няма окончателно решение в кои часове ще бъдат блокирани граничните пунктове с Гърция, заявиха за "Хоризонт" от Българската асоциация на сдруженията за автомобилен транспорт. Обсъждат се няколко варианта.

Това, в което са сигурни превозвачите от браншовите организации, е, че блокада ще има на всичките шест гранични пункта с Гърция и че тя ще бъде от 29-и април до 8-и май, включително, каза Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи:  

Първият вариант, който е по-вероятен, е 16 часа да са затворени, 8 часа да са отворени, като се редуват на 4 часа затворени 2 часа отворени. Ще имаме още едно извънредно заседание на Управителния съвет. Ще уточним часовите диапазони.


Очакват ли българските превозвачи намеренията им за блокиране на границата да бъдат осуетени от институциите с оглед категоричната законова забрана за затваряне на международни пътища и граници:
Очакваме официалните власти да ни разберат, защото в крайна сметка няма кой да ни помогне.


Протестът на превозвачите е сигнал към гръцката държава, която за пореден път не успя или не пожела да се справи с проблема, продължаващ десет години, и припомняне на 40-дневната хуманитарна криза, която понесоха хиляди шофьори на тежкотоварни камиони.

Ние все още издирваме официалните организаторите на протеста. Имаме техни имена, но не можем да ги издирим чрез официалните власти в Гърция. Те не ни съдействат.
Макар че са песимисти, българските превозвачи не са се отказали от намеренията за искане на компенсации заради февруарската блокада от страна на гръцките фермери.

По повод блокадата в декларация туроператори, хотелиери и превозвачи от област Благоевград заявяват, че блокирането на границите между България и Гърция подлага на риск и огромни финансови загуби туристи, хотелиери, туроператори и собственици на туристически автобуси.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44