Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две нови огнища на болестта нодуларен дерматит са открити в Старозагорска област

Снимка: БГНЕС

Две нови огнища на  болестта нодуларен дерматит са открити в Старозагорска област в селата Дълбоки и Бял извор, където трябва да бъдат унищожени общо 162 животни. Животновъди и ветеринарни лекари от региона твърдят, че мерките на държавата са закъснели. 

В с. Дълбоки ще бъде унищожено елитно стадо от 120 животни, от които половината са бременни. Останалите 42 животни са от Бял извор. Танчо Колев – председател на Асоциацията на млекопроизводителите, заяви за "Хоризонт", че във ветеринарните аптеки липсват препарати за дезинфекция на фермите, а д-р Трайчо Алчев – председател на Регионалния съюз на ветеринарните лекари, твърди, че животните могат да бъдат спасени, защото в ЕС се обсъжда нов регламент за хуманно отношение към животните и за борба със заразните болести. 

Директорът на Областната дирекция за безопасност на храните д-р Дамян Миков призова, да не се изпада в популизъм и обясни, че най-вероятно заразата идва от Азия. Според него, въпреки ниската смъртност сред животните от тази болест, която достига до 10%, заразените животни са с репродуктивни и продуктивни проблеми. Т.е. спират да имат мляко и отслабват, което прави невъзможно и употребата на месото им. До дни се очаква да започне ваксинация на животните в България. 

В Ямболско започна пръскането срещу кърлежи и комари, преносители на заболяването по едрите преживни животни. 
Близо 600 е общият брой на животните в различните области, които са унищожени заради заразата. Стопаните им ще получават обезщетения до три дни след издаване на протоколите за умъртвяването на стадата – обеща министърът на земеделието Десислава Танева.
Ще преведем по-най бързия начин до края на седмицата за обезщетяване на всички животни, които са унищожени в тези 14 огнища към момента.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44