Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Международният ден на Земята

Снимка: БГНЕС

На 22 април човечеството отбелязва Международния ден на Земята, който е най-големият нерелигиозен празник в света.  Международната мрежа за Деня на Земята координира инициативите в 174 държави, насочени към опазване на планетата и съхраняване на живота с цел създаване на устойчиви и ефективни екологични политики. България е една от първите страни, присъединили се към международното отбелязване на Деня на Земята, започнало от 1990 година.

Днес във Варна са предвидени кампании по озеленяване. В Смолян, Регионалната инспекция по околна среда и води организира  поредица образователни инициативи за деца и ученици от 3 до 18 години.

Първата инициатива е със студенти по екология от филиала на Пловдивския университет и е свързана връзка с мониторинг на околната среда. Другата е с ученици от Рудозем, каза директорът на Регионалната инспекция по околна среда и води Екатерина Гаджева. Тя уточни, че децата са запознати с експресните методи за анализ на рН,  демонстрации на апаратурите и възможностите за замерване на параметрите на околната среда. И още - в детска градина в град Чепеларе, с поредица от гатанки, са представени горските обитатели - животни и растения. Малките деца бяха запознати с Деня на Земята. За поредна година и ПМГ "Васил Левски" в Смолян ще направи конкурс и състезание на екологична тематика. Всички общини се включват активно и в почистванията на населените.

В Горна Оряховица възпитаниците на седем детски и учебни заведения ще рисуват на тема "Аз обещавам на Земята". Общината в града ще им подари географски карти на България. Децата ще пуснат в небето балони с цветовете на трикольора и с послания за опазване на планетата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44