Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СПОДЕЛЕНО


Всеки български министър, или поне повечето от тях, ще останат в аналите на най-новата българска история с поне някоя своя фраза. Например Орешарски – със „Развалянето на седянката“, Надежда Нейнска с „Нахранете журналистите“, Лиляна Павлова с „падналиje дървета и талпи по 20 м“, и Нейчо Неев с гениалното си прозрение „Ега ти държавата, щом аз съм ѝвицепремиер“.

Неев, напомняме, беше и министър на транспорта. Неговият наследник Ивайло Московски – министър едновременно на транспорта, информационните технологии и съобщенията, поне засега не е станал автор на някоя сентенция. Но за сметка на това направи голяма крачка към историята с обещанието си да затвори сайтовете за споделено пътуване. Ако го направи, той ще бъде първият в света, а може би и във Вселената министър на информационните технологии, който се обявява против част от тях.

Обещанието си  Московски даде пред автобусните превозвачи, заплашили с протести и поискали мерки срещу нерегламентирания превоз на пътници.

Така внезапно избликналата споделена любов между министър и превозвачи се фокусира в премахването на една практика, наложила се в десетки държави и дори насърчавана там.

В Канада например има специални паркинги на възлови места около големите градове, които са точно за споделено пътуване и можеш да си оставиш колата безплатно там и да се съчетаеш с някой друг. Намаляват се вредни емисии по този начин, както и трафикът.

В САЩ и другаде, имат така наречените carpool lanes - специални ленти по магистралите, в които е забранено да се движиш ако си сам в колата. Отделно по белия свят компании насърчават служителите си да се комбинират по няколко в един автомобил отивайки и тръгвайки си от работа.

Разбира се, у нас всичко е наобратно. Демаршът на министъра откровено е в посока „сакън да не умрат от глад автобусните фирми.“ Защото избралите споделеното пътуване от София до Бургас например плащат по 20 лева, докато масовата цена при рейсовете е около 30 лева, като се пътува поне два часа повече.

Любопитно е и какво ще поискат автобусните фирми, когато завърши модернизацията на жп линията София – Бургас, а държавната железница се сдобие с нови локомотиви, развиващи поне 130 км в час. Може би да бъде закрито БДЖ защото е конкуренция?

То и Юбер беше, но законово го забраниха в полза на таксиджиите. А споделеното пътуване го осъществяват хора, които в огромнат си част така или иначе пътуват инцидентно в дадена посока, но искат да намалят разходите си, като пътуват с още някой.  И не си мислете, че имат печалба. Няма как да има печалба, защото просто се дели сумата за горивото на пътниците и шофьора. Нагледно: ако горивото струва 80 лв, то всеки от четиримата в колата, дава по 20 лв и сам всеки може да си изчисли има ли някаква печалба или не.

На практика споделеното пътуване е нещо като „авто стоп, но през Интернет. Ако бъде забранено от Московски, то би трябвало колежката му по туризма Ангелкова да бастиса платформата Еър би ен би, която предлага използване на частни апартаменти, чиито собственици не ги ползват в момента. Щото хотелиерите няма да са доволни.

Или пък мобилен оператор да настоява за закриването на Скайп и Фейсбук, защото през тях хората безплатно си говорели, вместо да използват телефоните си.

Изобщо искането за спирането на споделеното пътуване е правно съмнително, да не говорим, че контролирането му на практика ще бъде невъзможно.

А що се отнася до сайтовете, с огромно любопитство публиката ще очаква да види как сайт, качен на сървър в Монголия или Коста Рика ще бъде лично затворен от министър Московски.

Сигурно ще бъде феерично…




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Бургас представят изложбата „Порцеланови приказки“ на д-р Светлозар Пармаков

Бургаската Галерия „Ателие R“ кани на среща с д-р Светлозар Пармаков и неговите „Порцеланови приказки". Изложбата ще представи картини и икони от ръчно рисуван порцелан на  5 март, от 18:00 часа. Специално за откриването на изложбата, майсторът на порцелана ще демонстрира „на живо“ как се рисува върху сурова порцеланова плоча и как се раждат..

публикувано на 27.02.24 в 13:50

Разбира се, държавата и Господ са виновни

„Да не разстрелваме предварително „Напоителни системи“ призова в интервю за БНР служебният заместник-министър на земеделието Тодор Джиков. Вярно, скъсаните диги са отговорност на предприятието, но пък за непочистените корита на реките отговарят общините. За безобразната сеч, която не позволява задържане на водата са виновни тези, които я..

публикувано на 07.09.22 в 17:00

Анушка вече е разляла олиото...*

Драстичен скок и в цената на олиото до 6 лева за литър предизвика масови проверки по магазини, складове и предприятия. Има спекула, категорична е властта.   Складовете са пълни, а цената се завишава изкуствено, обяви аграрният министър Иван Иванов. При първите 200 проверки е установена надценка от 3 лева или 100%, сложена от търговеца, уточни..

обновено на 12.03.22 в 10:42
Боян Чуков

Не трябва да намаляваме своята бдителност

Експертът по борба с тероризма Боян Чуков коментира, че  това, което се случва  около  21- годишния младеж Мохамед Абдулкадер, е рутинна дейност на всяко едно контраразузнаване - следи се определен контингент и когато се съберат достатъчно признаци или доказателства, започва разследване за терористична дейност.  Чуков добави: "Предполагам, че..

публикувано на 02.07.20 в 13:20

Разпалването на расовата вражда в САЩ се използва за свалянето на Доналд Тръмп

Убийството на Джордж Флойд е само повод, но в никакъв случай не е причина за събитията в САЩ.90 % от загубилите живота си чернокожи в САЩ са убити от чернокожи, така че да се говори за някаква изключителна агресия на белите спрямо афроамериканците е несериозно. Боян Чуков отбелязва: САЩ се намират в навечерието на президентските..

публикувано на 09.06.20 в 14:16

Стара сграда в Бургас противопостави бизнес, министерство и общество

Бургазлии организираха протест в защита на старата сграда на книжарница „Хеликон“ на площад „Тройката“. От няколко месеца в града се носеха слухове, че тя, както и останалите две сгради до нея ще бъдат съборени и на тяхно място ще бъде изградена нова. Преместването на книжарницата на други две места в града допринесе за тази информация...

обновено на 13.05.20 в 18:21

Половинчати мерки и половинчати тулупи

Чакаме Гергьовден, за да разхлабим мерките. Същите тия мерки, дето от държавния апарат редовно ни обясняват, че са най-хлабави. И е така. В Турция и Сърбия ги затваряха по домовете. При нас всеки извадил си декларация лети по пътищата родни. Иначе - имаме мерки. Ама половинчати. Покрай Великден затворихме София. Ама половинчато. Който можа -..

публикувано на 05.05.20 в 15:46