Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първият в България международен фестивал на градските 3D рисунки е веднага след 24 май

БНР Новини
България вече има свой Международен фестивал за 3D и 4D рисунки. Той ще се проведе в с. Могилово, близо до Чирпан, от 25 до 29 май. Петима от най-известните световни майстори (сред които и една дама) ще рисуват, съпътствани от музика от различни стилове. Интересното е, че те ще създадат и 3D българска азбука, която ще посреща гостите на фестивала в Могилово.

Едно от водещите имена в сферата на "уличното" 3D рисуване, холандецът Леон Кеер вече е в София и рисува в един от столичните молове фантастична "яма", която ще бъде изпълнена с причудливи създания и ще бъде завършена официално в понеделник в 11 часа.

СнимкаЗащото 3D изкуството изисква време - за това си говорим в сутрешното "Радиокафе" по Радио София с Майк Котиъс, организатор на 3D фестивал в холандския град Арнем. За да се направи една наистина значима рисунка,  отнема поне три дни. Впечатляващото е, че човек не само може да наблюдава отстрани, но и да вземе участие в процеса на създаването и да се снима с нея, разказва той. 

Чуйте разговора и ще разберете кое е "четвъртото измерение", колко време "живеят" 3D рисунките и как с тяхна помощ градските (а и не само) пространства стават и по-интересни, и по-интерактивни, но и с (приказната) реалност, която създават, да ни предизвикат да се замислим за опазването на околната среда и други наболели проблеми на нашето време.

3D рисунките не могат да бъдат подминати, те привличат вниманието и ни карат да реагираме – с Майк Котиъс коментираме и 3D пешеходните пътеки в индийски град, които инстинктивно "спират" шофьорите. Той е за втори път в България и е сред селекционерите на участниците на фестивала в Могилово. Разказа ни и повече за Леон Кеер и неговия път в 3D изкуството.
А с Бисер Димитров си говори за идеята да се организира такъв фестивал у нас и преживяванията, които предлага.

Още подробности чуйте от интервюто на Лили Големинова с Бисер Димитров и Майк Котиъс. Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.