Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финансовите министри от ЕС дадоха едноседмичен срок на Гърция за реформи

Йерун Дейселблум
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Финансовите министри от еврозоната дадоха срок на Гърция до следващия четвъртък да приложи исканите реформи по договорения спасителен план. На срещата си днес в Амстердам не беше постигнато съгласие по изпълнението на програмата, подписана от правителството на премиера Алексис Ципрас. Споровете са относно законови промени в пенсионното осигуряване, данъците и приватизацията, които трябва да постигат съкращения на държавните разходи. Само тогава, кредиторите на Гърция ще размразят следващия финансов транш от общо 86 милиарда евро спасителен заем. 

Еврогрупата е готова да се събере на ново извънредно заседание, ако гръцките управляващи подготвят резервен план с допълнителни мерки за набиране на средства, ако вече обещаните не постигнат очаквания резултат – бюджетен излишък от 3% от БВП, стана ясно от председателя Йерун Дейселблум:

Може да организираме нова среща на Еврогрупата следващия четвъртък. Това още не е сигурно, но се стремим да стане, ако до тогава има положително развитие по основния пакет реформи и допълнителните подсигуряващи мерки. Нужна е и сериозна дискусия за устойчивостта на гръцкия дълг.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44