Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Незабравимите

"Земляне" - "Трава у дома"

Днес, на Международния ден на Земята, в рубриката "Незабравимите" имаме "среща" с една от най-успешните съветски групи от 80-те - "Земляне". Ще слушаме песен за зелената трева на родния дом, но не "Green Green Grass of Home", а "Трава у дома", или както мнозина си мислят, че се казва - "Земля в илюминаторе".

Автор на музиката е Владимир Мигуля и тя прозвучава за първи път в телевизионното предаване "Притяжение Земли" ("Земното притегляне") на 12 април 1982 и се превръща в  (първо неофициален, а от 2007 с решение на "Роскосмос" официален) химн на руската космонавтика.

Самата група "Земляне" е изключително популярна през 80-те години (а и след това), особено след идването на фронтмена Сергей Скачков през 1980. Любопитното е, че по професия той е програмист, а иначе - певец, пианист, композитор, аранжор.

Любопитно е също, че в стихотворението, послужило за основа на тази песен, изобщо не става дума за космонавти и носталгия по Земята - там тъгата е свързана със зелената трева и други пасторални "елементи" около родния дом, едва впоследствие текстът се променя и се добавя култовата фраза "земля в илюминаторе".

Допълнителна популярност на песента носи включването й в 14-тата серия на "Ну Погоди", а и до днес в немалко руски филми стане ли дума за атмосферата на 80-те, звучи именно "Трава у дома".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.