Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономически интереси пречат на пазара на правни услуги

Пазарът на правни услуги е жертва на сериозни икономически интереси и отсъстваща политическа воля за  съдебна реформа, твърдят адвокати от Благоевград. На извънредно общо събрание адвокатската колегия обсъжда ефективни протестни действия от 1 май. Те са в подкрепа на Закона за адвокатурата, който повече от година е внесен в деловодството на парламента. 

Според председателя на Областната адвокатска колегия Иван Чолаков Законът за адвокатурата предвижда доста радикални промени в сферата на правораздаването и е много важен елемент от реформата в съдебната система. Пазарът на правни услуги в момента е подчинен на пълния хаос:
Една значителна част от тоя пазар е сив сектор, друга част си е направо черен сектор. В България има доста широк кръг от хора, които нямат интерес правораздаването да стане малко по-ясно и малко по-отговорно. Имат интерес и банките, имат интерес и монополистите от това, и застрахователите, и който се сетите още.

Вменените правомощия на кметовете на населени места да извършват на практика нотариални услуги е неработеща практика, твърди адвокат Чолаков.
От Благоевград до Сандански има три общини - това са Симитли, Кресна и Струмяни, в които няма нито един нотариус. Селските кметове или общинските кметове, макар да имат такова право да заверяват, в 90 % от случаите избягват да го правят, тъй като не разбират смисъла и значението на документите. И добре, че правят така.

Като ефективна протестна форма адвокатите са в готовност от 1 май да не извършват служебна защита - дейност, която е регламентирана и се финансира от Националното бюро за правна помощ:
И ако до 1 юни не ни обърнат внимание, тогава ще спрем да влизаме и по наказателни дела.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44