Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руски сапьори разчистиха напълно от мини историческата част на Палмира

Снимка: Архив
Историческата част на сирийския град Палмира беше изцяло разминирана от руските сапьори. Командващият инженерните части в Сирия генерал-лейтенант Юрий Ставицкий обяви това по време на видеоконферентна връзка с руския президент Владимир Путин и министъра на отбраната Сергей Шойгу.

По думите му, за няколко седмици сапьорите са изчистили от мини близо 40 хектара  площ и около 10 километра. път.  Сега частите навлизат в останалата част на Палмира, където заедно със сирийските си колеги започват премахването на взривни устройства, поставени от "Ислямска държава" по улиците в жилищните сгради при оттеглянето й. Въпреки това в процентът на неразчистената част от града остава висок призна генерал Ставицкий. Той поясни, че ситуацията е усложнена от това, че ислямистите са залагали устройства на необичайни места в зданията.  Въпреки това вече близо 100 семейства са се завърнали по домовете си в Палмира.

В античния град се намират и първите руски експерти археолози, които заедно със сирийските си колеги започнаха оглед на паметниците. Според тях два от древните храмове са напълно унищожени и едва ли ще бъдат възстановени. По Триумфалната арка, символ на Палмира, също има сериозни щети и реставрацията й ще бъде много трудна. Останалата част от Стария град може да бъде върната към предишното си състояние в сравнително нормални срокове, но за това трябва да бъдат създадени необходимите условия за сигурност.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44