Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руски медии коментират парламентарните избори в Сърбия като избор на раздвоението между Русия и ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Минаващото за умерено московско издание „Взгляд“ широко коментира провелите се вчера парламентарни избори в Сърбия. В анализа на политическата картина в Белград след парламентарните избори се казва, че победители са станали "апологети на политическата шизофрения", добавяйки че става дума за хора, които някога са боготворили Слободан Милошевич и Войслав Шешел, а  днес те биват „изхвърлени извън кораба на съвременността“ заради европейската интеграция на Сърбия. Изданието коментира, че това може да е цената за окончателен разрив на отношенията между Москва и Белград. 

Според автора на материала премиерът Александър Вучич се опитва да поддържа дружески отношения с Русия, наричайки подписаното преди два месеца споразумение с НАТО “техническо“, опитвайки се на този фон да купи от Москва модерно оръжие, говорейки за „проевропейския курс“ на Сърбия. Авторът споделя, че на Вучич са му необходими “пари, оръжие, газ и петрол“ и той знае, че може да ги получи от Москва, и затова  се пази да обвинява Русия, както прави президентът на Черна Гора Мило Джуканович. На премиера Александър Вучич му е известно, че той ще получи всичко това, но не защото е симпатичен на някои в Москва, а по геополитически и морално-исторически причини.                                          

Посланието на Вучич е ясно: Аз съм, за единна Сърбия, която върви към  ЕС, а тези, които са против, са за разделянето и противопоставянето й. По удивително стечение на обстоятелства, заключава още авторът, тези, които са против курса на евроинтеграция, са за засилване на политиката на сътрудничество с Русия. И това, както коментира авторът, е удивителното съвпадение, пораждащо “политика на раздвоение на личността“ - когато сърбите от цялата си душа подкрепят Русия, а изпращат в парламента си политически сили, свързани с евроинтеграцията и аплодират курса на премиера Вучич.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44