Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едва 20% от завършилите "Туризъм" намират работа по специалността

Снимка: БГНЕС

Едва 20% от завършилите висше образование "Туризъм" намират работа по специалността, каза министърът на образованието Меглена Кунева. Тя разговаря с браншови организации в сектора по въпроса какво трябва да съдържа учебната програма в университетите:

Министерството не е това, което ще определи на университетите как да изглежда програмата им, има академична автономия, но аз смятам, че ние, като общество, трябва да се вслушваме в гласа на хората, които са конкретно ангажирани, от една страна, министерството с качеството на  висшето образование, от друга страна, с потребителите на тези кадри. Другото е, твърдият ангажимент от страна на туристическия бранш, който трябва да поеме практиката.

Браншовите организации са на мнение, че практиката трябва да е между два и шест месеца за професионалните училища, но малко туристически обекти се ангажират с това. Според Людмила Ненкова, заместник-председател на Българската хотелска и ресторантска асоциация, най-голям е проблемът с кадрите:
И то на всички равнища. Като започнете от изпълнителски кадри, средно управленско ниво и висше управленско ниво, независимо от огромния брой учебни заведения. Значи нещо куца в самите образователни програми, от една страна, и във взаимодействието с бранша.

От асоциацията са се ангажирали да се реши проблемът със стажовете, а от министерството да се преразгледат учебните програми.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44