Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На преговори в парламента:

Президентът ще решава дали референдумите да съвпадат с национални избори

Уточниха условията за заличаване от избирателните списъци

| обновено на 26.04.16 в 12:46
Снимка: БГНЕС



Имена от избирателните списъци ще бъдат заличавани, ако човек не е гласувал в два последователни национални, еднакви по вид избори. Това стана ясно след продължила два часа среща в парламента между премиера Бойко Борисов, представители на Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ. Решено е също изборната кампания да бъде 30 дни, както досега, остават и социологическите проучвания.

Извънредната среща имаше за цел да се обсъдят отново обсъдени спорните въпроси, свързани с промените в Изборния кодекс. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви:
Дебатът, който водихме по текстове, по които намираме общ консенсус. Искаме да ви запознаем с това, което е безспорно и по което имаме абсолютна консолидация. Всичко, свързано с местна коалиция – ще се даде възможност да се регистрира местна коалиция, като се изброяват партиите и формациите, които подкрепят и формират тази местна коалиция, без да се изписва наименованието, както досега беше практика – като "Местна коалиция за бъдещето на Несебър". Това е формата и начинът да знаем кои са партиите, които подкрепят и формират тази местна коалиция, за да ограничим възможността на тези корпоративни и икономически коалиции, които се създават.

От компетенцията на президентската институция ще бъде дали референдумите да съвпадат с националните избори. Регламентът ще бъде уреден в преходните и заключителни разпоредби на Изборния кодекс. Миналата седмица парламентът прие, че допитване по дадена тема и национален вот не могат да бъдат две в едно, ако са в една и съща година.

След срещата стана ясно, че ще се бъде обсъдено и предложението на Реформаторския блок в една държава да могат да се откриват до 50 секции, а не да се гласува само в дипломатическите и консулските представителства. В преходните разпоредби на Изобрния кодекс ще се запише, че се допускат изключения. 

В началото на пленарното заседание независимият депутат Лютви Местан предложи законопроектът за Изборния кодекс да спре да се обсъжда и "да отиде на бунището, където му е мястото":
Това е единственият наистина елегантен начин парламентът да си спести този срам. Аз не знам с какви очи от тук нататък български делегации ще се срещат с български мигранти в Чикаго, Лондон, Брюксел или където и да е по света. Това престъпление беше подготвено още в парламентарната комисия с предложението за отпадане на 32 нарочен многомандатен избирателен район "Чужбина".

Четин Казак не пропусна да отбележи, че ДПС се е противопоставило на приетите вече текстове, докато хората на Местан не са били в залата: 
Ние от ДПС, с оглед навсички допуснати огромни нарушения в гласуваните текстове и де факто превръщането на този законопроект за изменение на Изборния кодекс за абсолютно вреден за българската демокрация, предлагаме с решение на Народното събрание да бъде оттеглен обсъжданият законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс.

В крайна сметка и двете предложения не бяха приети дори след прегласувания.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44