Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руският патриарх отслужва молебен за загиналите при аварията в Чернобил

Руският патриарх Кирил ще отслужи молебен за загиналите при най-голямата техногенна катастрофа -  тази в Чернобил. Днес се навършват 30 години от аварията, когато над 600 души от персонала на централата бяха сериозно облъчени.

Патриархът ще отдаде почит пред мемориала в памет на жертвите от катастрофата в Поклонската гора в Москва.

Църквата се моли за всички пострадали и за тези герои, които с цената на живота и здравето си защитиха милиони хора от разпространилата се смъртоносна опасност, каза прессекратарят му  Александър Волков

През 2011 година, в деня на 25-годишнината от аварията, патриарх Кирил отслужи панихида в Киев за жертвите на катастрофата, като поименно спомена загиналите. Тогава той ръководи и молебена в храма на Чернобил, а мястото беше посетено за първи път от представител на Руската православна църква.

Медиите в Москва съобщават подробности как преди 30 години техните съветски колеги са отразявали, или по-скоро не са имали възможността да отразят чернобилската авария и указанията на съветското партийно ръководство да не се бърза и да се изчаква с появата на новината пред обществеността. Ръководителите на бившия Съветски съюз практически са били разединени дали и кога трябва да се каже истината на гражданите и това  довежда и до забавяне на официалното заявление на генералния секретар на КПСС Михаил Горбачов с близо 18 дни. Когато новината все пак бива съобщена, повечето медии й отделят място едва между 15 и 20 минути в централните си емисии. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44