Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След почти две години ремонт изцяло обновената Централна гара на София беше открита официално

Снимка: БГНЕС

След почти две години ремонт, изцяло обновената Централна гара на София беше открита официално. Първият основен ремонт на гарата от 40 години насам струва около 70 милиона лева. 

Всичко е обновено, от пода до тавана, където има инсталирани фотоволтаици, които произвеждат ток и така гарата е енергоефективна. Подменени са и всички ескалатори, които водят към пероните и осигурават връзка към всички видове обществен транспорт. Така след почти 20 години ескалаторите на гарата отново се движат. Има и нови асансьори, които помагат на хората с увреждания да стигат по-лесно до пероните. На гарата има и детски кът, и спортна зала, и понеже на едно такова публично място няма как да не става дума за сигурността, то тя е осигурена с над 190 камери, както и с жива охрана. Покрай обновяването са запазени някои архитектурни детайли като старата мозайка и емблематичният часовник над централния вход. 
Така Централната столична гара посреща пътниците от днес, а министърът на транспорта Ивайло Московски посочи няколко от новите жп отсечки, които могат да поемат пътниците като алтернатива на автомобилния трафик:
Готови сме от предишния програмен период с отсечката от Капитан Андреево - Свиленград, Димитровград, Пловдив и Септември, може би до месец ще я открием. Там влаковете ще могат да се движат със скорост до 200 километра в час. Надявам се до 3 години цялото направление турска - сръбска граница да бъде модернизирано



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44