Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново огнище на нодуларен дерматит в Благоевградско

Снимка: Шевкие Чакър

За по-малко от седмица 5 огнища на нодуларен дерматит обявиха ветеринарните власти в област  Благоевград, като поредните положителни проби са от ферма в петричкото село Марикостиново. Единични и масови случаи на заразяване бяха констатирани в Гоце Делчев, Хаджидимово и Сандански.

До момента са евтаназирани 16  крави, а в сряда ще бъдат умъртвени всички животни от ферми в санданското село Черешница и петричкото Марикостиново, където общият им брой е 130. 

Утре се очакват резултатите от още две проби, взети в  Сатовча. Животновъдите в областта са изключително притеснени от бързото разпространение на заразното заболяване.  По-рано ветеринарните лекари предупредиха, че наличието на две големи реки в областта  Места и Струма  благоприятстват пренасянето на болестта. 

В сряда се очаква да пристигнат първите ваксини в областната дирекция на Агенцията по безопасност на храните, обясни доктор Атанас Григоров. Изготвен е график,  по който ще се извършва  ваксинирането  на клинично здравите животни, като първо ще се работи в граничните общини- Сатовча, Хаджидимово, Гоце Делчев, Сандански и Петрич.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44